Over Ons

Hoe het begon… (een kleine Geschiedenis)

Wat is Gestrand?

Gestrand is een jaarlijks, laagdrempelig openluchtfestival op het Almeerderstrand en één van de meest gezellige evenementen van de zomer op die locatie. Het is een bescheiden, maar authentiek festival dat op het Almeerderstrand plaatsvindt. Wat Gestrand onderscheidt van andere evenementen binnen de polder is de mix van muziek, theater, beeldende kunst, dans, comedy en variété, met oog op cultureel verantwoord en camp. Ook wisselt de programmering tussen landelijk bekende acts een vooraanstaand regionaal talent. Gestrand is een festival dat vermaakt, maar ook iets uitdraagt.

Karakteristiek aan het festival zijn het kleinschalige, laagdrempelige karakter en de verbondenheid tussen de bezoekers. Het Gestrand publiek heeft de woorden participatie, tolerantie, cultuur, vermaak en experiment in haar woordenboek staan.

Daarnaast is er geen winstoogmerk: de toegang is gratis en naast de badlakens mag er eigen eten en drinken meegebracht worden. Uiteraard is er een uitgebreid horeca aanbod aanwezig en hoef je niet verlegen te zitten om een verkoelend drankje of een lekker hapje eten. Verder faciliteert Gestrand de randvoorwaarden voor een goed feest: vermaak, ruimte, een dansvloer en een loeiendhete barbecue.

Al met al is Gestrand een uniek Flevolands festival. Het evenement versterkt een geluid dat te weinig in en om Almere wordt gehoord. Zowel qua programmering als qua sfeer, aankleding en beleving wijkt het strandfestival af van al het andere aanbod in de regio: oog voor het kleine, interessante of regionale.

Ontstaan

Het blotevoetenfestival Gestrand ontstond in 2005, toen een handjevol vrienden geluid tapte uit en auto en een lekker fikkie stookte. Een briljant idee dat een jaar later iets fanatieker werd herhaald: met een partytent, een deejay, een jongleur en een poetry-slammer.

In 2006 gaf de creatieve broedplaats BG-22-24 het festival extra spierkracht. Met licht, geluid en een podium ontgroeide de jaarlijkse bijeenkomst de status van feestje. Achteraf kreeg het festival Gestrand een echt gezicht, met een verfrissende, enthousiaste blik. Cultuur en muziek voerden onbetwist de boventoon tijdens het evenement. Al snel kwam er meer oog voor kunst, theater, dans en over het algemeen werd de programmering steeds strakker, professioneler en uitgebreider.

De opvallendste editie was die van 2010, waar het festival zijn naam eer aan deed en wegspoelde tijdens een onverwachte en bijna apocalyptische storm. Terwijl de Spotrockers hun Dansen in de regen speelden, sloeg een zonnige dag om in een emotioneel wolkendek. Bezoekers, artiesten en de organisatie redden wat er te redden viel, maar de schade loog er niet om. Bijna was Gestrand definitief gestrand. Gelukkig waren er allerlei oplossingen en kon dit authentiek Almeerse festival gewoon doorgaan.

In 2012 heeft de organisatie één jaar pas op de plaats gemaakt, het festival ging niet door maar achter de schermen werd er hard doorgewerkt. Gestrand was, gezien de groei, toe aan een professionaliseringsslag. Ook werd het festival geadopteerd door Stichting Loods4, reden hiervoor is dat Stichting BG-22-24 zich meer ging concentreren op haar eigen projecten. Daarbuiten heeft één van de initiatiefnemers samen met drie andere culturele ondernemers Stichting Loods4 heeft opgezet. De hechte samenwerking zal echter wel blijven bestaan tussen de creatieve broedplaats en Gestrand.

Sinds 2014 is Gestrand ook gespot door Amvest en Marina Muiderzand. Hier is een mooie samenwerking uit ontstaan welke in 2015 uitgebreid zal worden. Hier later meer over.